Skip to main content

Afstemmen op het veld van open gewaar zijn

Bewustzijn

Het kan in beslag worden genomen door je conceptuele denken. Door de automatische aannames, veronderstellingen, oordelen, concepten, hokjes, categorieën en ranglijsten van je persoonlijke denkwereld. Inclusief het concept van jezelf, je idee van ‘ik’.

Wat gebeurt er als je opereert terwijl je in de ban bent van het conceptuele denken? Dan reageer je op wat jij gelooft over het moment. Wat je gelooft over het moment is altijd een beperking. Je handelt in die gemoedstoestand dan ook beperkt. Vanuit ik, aannames, veronderstellingen, oordelen.

Wat gebeurt er als je bewustzijn niet in beslag wordt genomen door je conceptuele denken? Dan is je aandacht open. Je bent gewaar. In die open bewustzijnsstaat reageer je op wat er gebeurt in het moment. Niet vanuit ik, aannames, veronderstellingen en oordelen, maar vanuit helderheid.

De vernauwing en verkramping van het bewustzijn dienen zich vanzelf aan, buiten je wil om. Dat is onderdeel van de menselijke ervaring. Maar je hoeft niet in de ban te raken van je conceptuele denken.

Je kunt loskomen van de identificatie met je aannames, veronderstellingen, concepten en oordelen. Je kunt gaan herkennen dat je oneindig veel ruimer bent dan je idee van ik. Dat je denkwereld geen gesloten circuit is. Je kunt de verschuiving maken van opereren vanuit het conceptuele denken, naar opereren vanuit het veld van open gewaar zijn. Iedere keer weer opnieuw.

Hoe meer je dat gaat herkennen, hoe sneller je conceptuele denken telkens weer tot rust komt. Je staat meer en meer open om het leven te ervaren zoals het zich aandient. Om met helderheid, wijsheid en compassie te reageren op wat het moment van je vraagt, in plaats van je te laten leiden door je ik-gerichte angsten, verwachtingen, overtuigingen en responsen. Dan ga je steeds meer vrede, harmonie en liefde ervaren en de wereld inbrengen.

Hoe kun je dit gaan herkennen? Dat is eenvoudiger dan je waarschijnlijk of misschien denkt! Het zit ingebakken in je natuur om deze verschuiving te maken…

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Ik help je graag!

3 principes, 3principes, flow, geluk, persoonlijkegroei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.