
De missing link tussen mentale malaise en mentaal welbevinden
‘Helderheid, open, vertrouwen, dingen vallen op hun plek, dankbaarheid’
Deze woorden noemden de deelnemers als antwoord op de vraag: Welk woord kies je om iets uit te drukken van wat je uit de Onderdompeldag meeneemt?
Wat nou zo mooi is; dit zijn allemaal kwaliteiten van onze natuurlijke, ongeconditioneerde staat; liefde, vrede en wijsheid. Deze staat is altijd in ons aanwezig, want het is de essentie van wie we zijn.
De enige reden waarom we dit aangeboren welzijn niet ervaren of herkennen, is dat we onbedoeld de kracht van het denken gebruiken om het te verhullen en besmetten met gedachten. We gebruiken deze creatieve kracht om mentale beelden te construeren. Wanneer deze beelden samensmelten met het bewustzijnsvermogen, manifesteren ze zich onmiddellijk als fysieke ervaring via de zintuigen, waardoor ze echt lijken en aanvoelen. Met andere woorden, we ervaren onze gevoelens en waarnemingen als werkelijkheid.
Dit mechanisme heeft Sydney Banks gevat in de 3 principes: de drie fundamentele, onveranderlijke principes die ten grondslag liggen aan de menselijke ervaring:
🔥 ‘Universal Mind’, de vormloze energie achter al het leven
🔥 ‘Consciousness’, het vermogen om vorm te herkennen, waarbij vorm de uitdrukking is van Universal Mind
🔥‘Thought’, het vermogen om vormen of ideeën te creëren uit die vormloze energie
Sydney Banks beschreef de kracht van het denken (Thought) als de ontbrekende schakel tussen mentale malaise en mentaal welbevinden.
We lijden als we in alle onschuld deze kracht tegen onszelf gebruiken. Dan verwarren we onze persoonlijke ervaring van de omstandigheden met de omstandigheden zelf. Op die momenten geloven we werkelijk dat onze angst, onzekerheid, oordelen iets zeggen over wat er gaat gebeuren, of over wie we zijn. En dat er iets moet veranderen aan onszelf, onze omstandigheden of de mensen in onze omgeving om heel, compleet of in orde te kunnen zijn. Want dan zoeken we de oorzaak van ons ongemak in de vermeende gebreken in onszelf of buiten ons.
De 3 principes wijzen erop dat er in werkelijkheid maar één oorzaak is van welk gevoel dan ook: we voelen ons slecht, omdat we onze nare gedachten en de gevoelens die ze creëren interpreteren als werkelijkheid. Met dit inzicht vervalt de noodzaak om nare emoties op te lossen. Wat we denken en voelen in een slechte bui is niet betrouwbaar. Het vertelt ons niet hoe het nu is, maar wat we over het nu geloven. En wat we over het nu geloven, verandert voortdurend.
Vroeg of laat komt het onrustige, onbetrouwbare, vernauwende denken tot rust. Dat gaat gepaard met een goed gevoel; helderheid, innerlijke ruimte en rust, ongeacht de aard van de omstandigheden.
Dat betekent dat nare emoties niet opgelost hoeven te worden, alleen maar gevoeld. Ze fungeren zo bezien als wekker die ons wekt uit de ban van onze benauwde interpretatie. Ze laten ons weten dat we vertroebeld waarnemen. Dat we ons blindstaren op één interpretatie impliceert de aanwezigheid van andere interpretaties. We kunt erop vertrouwen dat we aan de andere kant van de vernauwing iets nieuws en ruimers zullen ontdekken en ervaren. Iets dat ons in staat stelt om een nieuwe realiteit te scheppen.
Met andere woorden; onze ‘nare’ emoties krijgen een totaal andere betekenis als we ze leren zien als uitnodiging om ons onrustige denken tot rust te laten komen. In plaats van onszelf te verliezen in geconditioneerde verhalen, kunnen we onze aandacht ervan afwenden. Zodra we stoppen met aandacht geven aan de verhalen, breken de onderliggende vrijheid, vrede en wijsheid door. Onze beklemming is onze richtingaanwijzer. Het is een uitnodiging om onze aandacht te richten op de bron van ons mentale welvevinden, die onvoorwaardelijk en onuitputtelijk is.
En dan kom je steeds weer uit bij helderheid, openheid, vertrouwen, dingen die op hun plek vallen, dankbaarheid! Kom het ervaren tijdens de volgendeOnderdompeldag op vrijdag 30 mei in Zwolle. Je bent van harte welkom!
Liefs,
Eline
PS De Onderdompeldag kun je los volgen, maar je kunt er ook voor kiezen om hem aan te vullen met vier individuele coachgesprekken (in Zwolle of online). Voor dit pakket betaal je slechts 374 euro inclusief btw.