Skip to main content

Denkkracht voor je laten werken

‘Kan ik je even bellen, want ik wil iets met je delen’ appte een collega me. Deze neutrale mededeling riep een onbestemd gevoel van onveiligheid en onrust in me op. Hij werd in mijn bewustzijn vervormd tot: Eline, je hebt iets verkeerd gedaan!

Ik had pas aan het eind van de middag tijd om te bellen, want ik gaf een workshop over de 3 principes. Eerder zou dus niet duidelijk zijn waar het precies om ging. Een cliffhanger!

Kramp en onrust

Vroeger zouden op deze innerlijke verkramping waarschijnlijk allerlei onrustige gedachten volgen. Wat zou er toch zijn, als maar niet dit…, stel je voor dat…, zus mag niet gebeuren, zo al helemaal niet… Dergelijke gedachten zouden zich gedurende de meerdere malen sneaky opdringen. En dan zou ik met al mijn denkkracht proberen ze te bestrijden.

Wat er nu gebeurde: ik voelde mijn stress, herkende hem als signaal dat ik even in de ban verkeerde van een vervormde waarneming, en ging over tot de orde van de dag.

Beschikbaar voor het hier-en-nu

De kramp leidde niet tot gedachtentreinen richting doemscenario’s. Ik werd niet meerdere malen per dag geteisterd door onbestemde gevoelens van onrust. Mijn denkkracht werd niet verspild aan denken over beelden die alleen in mijn verbeelding bestonden. Hij was volledig beschikbaar voor wat er in het hier-en-nu daadwerkelijk aan de hand was. Daar kon ik zijn met mijn aandacht, omdat ik die niet in alle onschuld schonk aan de automatische interpretaties van mijn denken.

Verkramping en ontspanning zijn onderdeel van de natuurlijke golfbeweging van de menselijke ervaring. Je hoeft je denkkracht niet te verspillen aan het bestrijden van de kramp. Je onrust vertelt je dat je dat in alle onschuld aan het proberen bent. Zodra je dit herkent, komt je denkkracht weer vrij om in het hier-en-nu iets moois te creëren.

Wat ben ik blij dat ik dit in de loop van mijn leven ben gaan zien! Met veel dank aan de 3 principes.

En o, ja; wat bleek aan het eind van de dag? Mijn collega wilde me even persoonlijk vertellen dat ze een nieuwe baan had…

3 principes, 3principes, onrust, rust in je hoofd, stress

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.